Simbolika cvetja

"Rože od pradavnine na različne načine nagovarjajo človeka, vzbujajo pozornost z bujno rastjo, raznovrstnimi oblikami cvetov, pisanimi barvami in izbranimi vonjavami, z lepoto, ki je ni moč spregledati in ob kateri ni mogoče ostati ravnodušen." (Germ, Tine 2002:5; Simbolika Cvetja)


Simbolika cvetja skozi zgodovino

Egipt

Že v starem Egiptu so ljudje poznali simboličen pomen cvetja, čeprav čisto na drugi ravni. Na primer lotos je zaradi svoje lepote, omamnega vonja in posebnosti v rasti postal eden od najbolj kompleksnih simbolov egipčanske kulture.

Grčija in Rim

V antični Grčiji in Rimu se je zimzeleno rastje uveljavilo kot simbol nesmrtnosti in večnega življenja. Pomladanske cvetlice govorijo o krogotoku življenja in smrti ter so skoraj brez izjeme tudi nosilec ljubezenske simbolike. Večina cvetlic je v antični kulturi dobila svojo zgodbo in mesto v mitologiji (zgodbe o Hiakintu, Narcisu, Krokosu).

Srednji vek

V srednjem veku se v Svetem pismu pojavlja kar nekaj rastlinskih vrst (oljka, palma, figovec, vinska trta, žito, lilija, vrtnica), ki so preko svetopisemskih zgodb prejele različne simbolne pomene. Vse cvetlice ljubezni posvečene različnim poganskim boginjam ljubezni in plodnosti so razglasili za simbole duhovne ljubezni in lepote.


Simbolika različnih cvetlic

Vrtnica

Kraljica rož je po vsem svetu uveljavljena kot tradicionalni simbol ljubezni in lepote. Skozi zgodovino je v različnih obdobjih in prostorih vrtnica postala tudi simbol herojskega poguma, zmagoslavja, bogastva, odličnosti, čutnosti, ženske lepote in prepovedane ljubezni. V različnih religijah je roža vseh rož postala tudi simbol smrti in večnega življenja, rajske lepote, božje ljubezni in dobrotljivosti, najvišje resnice in duhovne popolnosti.

Lilija

Cvetlico z visoko rastjo, izjemne lepote cvetov in omamnega vonja so cenili že v najzgodnejših časih. Prvotna zaznamovanost kraljevosti, izbranosti in najrazkošnejše lepote se je ohranila vse do danes. V krščanski religiji lilija simbolizira zveličanje, deviškost in neminljivo srečo, ki vlada v paradižu.

Marjetica

Ljubka travniška cvetlica simbolizira ljubezen, zvestobo, pomlad, odličnost in neomadeževanost. Marjetica ima včasih vlogo cvetličnega oraklja, ki zaljubljenim napoveduje srečo ali nesrečo v ljubezni; saj smo že slišali za trganje belih cvetov in vprašanje: ljubi me, ne ljubi me... V krščanski religiji je marjetica simbol Marije kot božje neveste, svetosti in čistosti.

Cvetličarska dejavnost v času razglasitve epidemije